Persbericht | Aankomst eerste bewoners in Zoutleeuw

Persbericht | Aankomst eerste bewoners in Zoutleeuw

De eerste asielzoekers zijn aangekomen in het nieuwe tijdelijke opvangcentrum van Fedasil in Zoutleeuw.

Vandaag, op maandag 2 december, zijn de eerste bewoners aangekomen in het tijdelijke opvangcentrum in Zoutleeuw, het voormalige rusthuis Philemon & Baucis. Fedasil huurt de site om er tijdelijk een honderddertigtal asielzoekers op te vangen.

Vandaag kwamen er 19 personen naar het nieuwe opvangcentrum. Zij kwamen recent aan in België, vroegen asiel aan en krijgen nu opvang voor de duur van hun asielprocedure.

130 plaatsen

De voorbije weken werden er werken uitgevoerd om het gebouw in Zoutleeuw aan te passen aan de nieuwe doelgroep. Het centrum biedt 130 plaatsen en kan zowel families als alleenstaande personen opvangen.

Fedasil heeft 30 nieuwe werknemers aangeworven voor het opvangcentrum in Zoutleeuw. Zij krijgen de steun van een aantal ervaren medewerkers van ons opvangcentrum Sint-Truiden. De centrumdirecteur deed eerder al ervaring op als adjunct-directeur in het opvangcentrum van Fedasil in Lommel.

Tijdelijke maatregel

De opvang in Zoutleeuw is een tijdelijke maatregel. Het laatste anderhalf jaar telt België een relatief hoog aantal asielzoekers. En die blijven ook langer dan normaal in de opvang, omdat ons land momenteel alle asielaanvragen niet snel genoeg verwerkt krijgt. De federale regering neemt wel maatregelen waardoor de bezetting in de toekomst zou moeten dalen, zodat we op termijn de tijdelijke centra opnieuw kunnen sluiten. Zo heeft de regering geld vrijgemaakt voor extra personeel om de asielaanvragen sneller te kunnen behandelen, zodat de asielzoekers ook sneller de opvang kunnen verlaten.'

Perspermanentie

 

Over Fedasil

Bij Fedasil zorgen we voor de opvang van verzoekers om internationale bescherming ('asiel') en garanderen we kwaliteit en conformiteit binnen de verschillende opvangstructuren. 

Fedasil
Hoofdzetel
Kartuizersstraat 21
1000 Brussel