Persbericht | Snelle verhoging van de opvangcapaciteit

Fedasil tracht snel het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers te verhogen. De opening van verschillende (tijdelijke) centra wordt voorbereid.

Reeds gedurende enkele maanden wordt Fedasil geconfronteerd met een hoge druk op het opvangnetwerk.

Deze druk op het opvangnetwerk van Fedasil valt te verklaren door verschillende factoren waaronder de stijging van het aantal asielaanvragen in België, een verlies van opvangcapaciteit door de overstromingen afgelopen juli, de hervestiging van Syrische vluchtelingen en de repatriëringsmissie uit Afghanistan. Daarnaast moeten de opvangcentra ook nog steeds een deel van hun plaatsen reserveren als isolatieplaatsen voor mogelijke Covidbesmettingen.

De bezetting van de centra (de gemiddelde bezettingsgraad bedraagt 97%) heeft natuurlijk gevolgen voor de werklast van het personeel in de opvangcentra. De afgelopen dagen vonden er verschillende vakbondsacties plaats in het aanmeldcentrum van Fedasil (het Klein Kasteeltje in Brussel). Als gevolg van het plaatsgebrek kan Fedasil maar een beperkt aantal personen toelaten tot het aanmeldcentrum.

In deze context heeft Fedasil bijkomende plaatsen nodig en dat op erg korte termijn. Fedasil wil snel centra openen - soms tijdelijk - om opvang te kunnen bieden aan alle personen die er recht op hebben.

Nieuwe centra

Fedasil is momenteel in contact met Defensie om gebouwen ter beschikking te krijgen voor de opvang van asielzoekers. Vanaf begin november kunnen we asielzoekers opvangen op de militaire site van Glons (provincie Luik) en tot eind februari 2022 in een park van Defensie in Lombardsijde (provincie West-Vlaanderen), dat reeds gebruikt werd in 2015-2016. De betrokken burgemeesters werden verwittigd door de Staatssecretaris voor Asiel & Migratie, Sammy Mahdi. Fedasil startte overleg op met de lokale besturen. De exacte openingsdata van deze sites zijn nog niet gekend.

De site van Glons zal in een eerste periode 200 personen kunnen opvangen en nadien bijkomend nog 200 personen in de weken die volgen. In Lombardsijde ligt de capaciteit vast op 175 plaatsen.

In Geel (Antwerpen) voorziet Fedasil tot eind februari 2022 de opvang van een honderdtal asielzoekers op het domein Zonnedauw, dat reeds enkele weken gebruikt werd door Fedasil eind 2015.

Vacatures voor deze drie sites werden gepubliceerd op www.fedasil.be.

Daarnaast zijn er ook andere gebouwen die momenteel geanalyseerd worden door Fedasil en onze partners (zoals Croix-Rouge), steeds met de bedoeling om op korte termijn over extra plaatsen te kunnen beschikken. De aankondiging van de heropening van een centrum in Lommel (Limburg) is echter voorbarig en kan Fedasil dan ook niet bevestigen.

Bufferplaatsen

Op de lange termijn wil Fedasil beschikken over een netwerk met 5.400 bufferplaatsen. Deze plaatsen zijn reserveplaatsen die niet permanent gebruikt worden, maar wel snel geactiveerd kunnen worden wanneer daar nood aan is. Meer dan duizend bufferplaatsen zijn reeds gevonden en meteen geactiveerd, met name in Koksijde en Oudergem, maar ook in bestaande centra zoals Spa.

Het opvangnetwerk van Fedasil telt momenteel ongeveer 28.000 opvangplaatsen, verdeeld over 79 collectieve opvangcentra en individuele woningen van het OCMW en verenigingen. De bezettingsgraad in de centra bedraagt momenteel 97%. Meer info op www.fedasil.be

 

Mieke Candaele

Directrice Communicatie

Perspermanentie

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fedasil

Bij Fedasil zorgen we voor de opvang van verzoekers om internationale bescherming ('asiel') en garanderen we kwaliteit en conformiteit binnen de verschillende opvangstructuren. 

Neem contact op met

Hoofdzetel Kartuizersstraat 21 1000 Brussel

+32 2 213 44 18

[email protected]

www.fedasil.be